Dagboken för Högbystoppet

År 2022

2023-01-10

År 2022!

Vart tog året vägen? Tiden går så fort!

Ja, det är så vi brukar säga och även våra kunder har dessa kommentarer. 

Tiden, året, vintern kom sig aldrig, mars var en varm och skön månad för att sen ge oss en riktigt kall april och ända in i maj. Kyligt! Ur led är tiden, eller?

Sommaren blev varm och framför allt riktigt torr. Inget regn i stort sett alls på norra Öland. Nu minns jag inte riktigt men det kom cirka 30-40 mm från mars till september. Supertorrt, med sinande brunnar och sinande lager. Många av våra träd har tagit stryk sedan förra torkan och enbuskarna lyser bruna på alvarsmarkerna. Under året har vi alla märkt av att flygen i luften har kommit tillbaka efter många uppehåll under coronaåren. 

Hösten kom med härlig Skördefest och sen kunde vi konstatera att de som under två års tid ägnat stor tid av året med att stanna kvar på Öland och jobba härifrån, de hade blivit tvungna att ta sig till sina hemorter. Tur att Åkerboskolan har haft det fullt upp med arbetare inför invigningen i januari 2023. Äntligen kommer alla elever, lärare och övrig personal få ett helt nytt hus, en helt ny vacker skola på norra Öland. Eleverna är så glada för att slippa barackerna som de har suttit i, i flera år. För oss märker vi det mest när eleverna har lunch och ska åka med skolbussen hem. Biblioteket ser så inbjudande ut ifrån Löttorpsvägen. 

November, månaden med regn, ja, det blev lite så. Grått och trist. Alla längtade till jul. Vi laddade upp vår godisfyllda adventskalender som vanligt och några hade turen att få en biltvätt i sin strut. Mycket glatt överraskade!

December med ljus i fönstren, julstjärnor, godis, värme och så elen. Som blivit så dyr. De som har kunnat, tror vi, alla har bytt ut sina vanliga lampor till ledlampor som inte drar så mycket el. 

Ukraina i våra hjärtan!

Ett land i krig, ett krig som gör oss alla medvetna om vår sårbarhet. En stor sorg för alla, att varje dag ta till sig nyheterna som innebär mera död, onödig förstörelse och inga framtidsutsikter. Hur kan detta hända i nutid, 2022, 2023? Vem gör så här och framför allt, VARFÖR? Vi vet idag mycket mer om Ukraina, "smörgåsbordet" vad gäller lantbruk, vilka varor som kommit därifrån och vi känner till Svenskbyborna där det pratas svenska sen flera hundra år tillbaka. Idag är det ett fåtal som kan svenska där och då är det den gamla svenskan som gäller. Många har släktingar på Gotland.

Årsskifte 2022/2023

En skål med förhoppning om god hälsa, lycka, avslutade krig, god ekonomi, mndre kriminalitet, normala och mer rättvisa elpriser, bensin- o dieselpriserna likaså, glada miner och ett stort fång av framtidsutsikter, önskar vi nu alla, en riktigt fin och härlig fortsättning på nya året!

/LA januari 2023