Dagboken för Högbystoppet

Sommaren 2020 - ett annorlunda år

2020-07-21

Det är sommar och redan 21 juli. Det är så mycket folk på Öland. Alla är ute och åker bil, norrut och söderut, fram och tillbaka. Corona, Covid-19, ont i halsen, sjuk vid minsta tecken - stanna hemma. 

En semester, hemester, nya ord, vi tar till oss det vi vill höra och läsa om. Öland på FB en informationsgrupp, vackra bilder och snälla kommentarer. Corona Öland, en annan grupp på FB, inte lika snälla kommentarer. 

Vi, vi älskar kunder, vi älskar besökare, vi vill att de kommer till oss och handlar, berättar och frågar om tips. Vi vill ge så god service vi bara kan! Det är en så rolig period med mycket intryck och mycket att göra. En del vill köpa gasol, kompressor, trätrall till altangolvet och mycket mer, men just det har vi inte att erbjuda. Vi har mycket men inte allt. Lika fascinerande varje gång det kommer en udda fråga. Tänk, vi kanske har. Jo, vi har kyckling, fisk- och grönsaksbuljong och köttbuljongtärningar oftast. Ett glatt leende och vi svarar, jag tror att vi har en förpackning här....

Vi har skyltar uppe om max 4 kunder i butiken. Vi torkar bänkar, kanter, terminalen, kaffemaskinen, dörrhandtagen, toaletten, mjölkkylen, dörrhandtagen till drickakylarna, ja, vi torkar och torkar. Tvättar händerna, spritar händerna och spritar bänkar och bord. Det är ett annorlund år. 

Ibland blir det mycket folk i butiken, men vi tycker att det fungerar väldigt bra trots det. En del säger till att nu är du för nära, kan du backa lite, en del väntar utanför dörren på sin tur. 

Vi tvättar händerna, vi lagar mat, vi använder papper att lägga korven och brödet i, precis som vi alltid har gjort. En bra rutin tycker vi som har hand om pengar och mat, bensin och mycket annat. Ett papper i klämgrillen för just din hamburgare eller korv, med eller utan bröd, det känns bra. Det känns tryggt!

Nu har vi några veckor kvar av sommaren och vad Öland kan erbjuda under den perioden när du är här som besökare eller boende, en sommar utan konserter, trubadurer och föreläsare. En sommar med mycket naturupplevelser och som jag tycker, mycket besökare i den yngre generationerna. 

Jag får skriva mer i augusti när vi vet mer om hur sommaren varit. De största veckorna har nog blivit än större men perioden innan sommaren, ja, då var det väldigt mycket mindre folk på besök i sina stugor. 

Kanske blir det lika under hösten eller så blir det så att fler kommer att jobba hemifrån sin stuga längre under höstmånaderna. Tiden, det är tiden som får utvisa resultatet!

Njut nu av sol, värme, vind och ett fantastiskt landskap som det minsta i Sverige, Öland är!