Dagboken för Högbystoppet

Sommaren o hösten 2021

2021-11-29

Sommar 2021, hur var den att minnas nu i november framför datorn. Mycket folk säger vi, väldigt mycket folk. Alla vill ut i naturen, gå, promenera, springa, cykla, kanota, paddla, simma, dyka från bryggorna, ja, vi har sett allt i sommar. Mycket folk i affärerna, ont om personal på framför allt restaurangerna så att de som har kunnat öppna har haft extremt mycket att göra. Boka bord har varit ett måste på vissa ställen. Butikerna har haft mycket att göra. Butikerna har inte alltid hunnit med att plocka in alla varor innan nästa leverans. Det har också börjat märkas att det råder brister på en del varor, något som kommer att öka förmodligen under senare delarna av året. Det är så vi ser på det hela. Här på macken har vi haft mycket att göra, precis som vi vill att det ska vara. Coronatider med handsprit och avstånd har fungerat mycket bra även i år men det märks på en del att det är inte lika viktigt. Något som har visat sig nu när vi har gått över i höst. Munskydden är inte lika många men en del har dem definitivt på som en extra säkerhet. I sommar har vi pratat bensin- och dieselpriser och vi kanske inte kör lika mycket, men en sanning med modifikation måste det vara, vi har sålt mer.... 

Det är ju trevligt att sälja mer men i år har det också varit många frågor kring 95 oktan som har utökats till 10 % etanol i stället för 5%. Hur gör man då? Gräsklipparen, hur ska jag tanka den? Går slangarna sönder? Vad händer i tanken när vi ställer undan gräsklipparen och trimmern för vintern? Hur påverkas maskinerna av mer etanol i motorn och i sina system? Många är frågorna som har varit! Detta har också konstig nog visat sig bli ett större problem för en del, de har tankat E85 i stället, vilket innebär hela 85% etanol. "Jag trodde det var bättre".... hur gör jag nu? Det är svårt att svara på dessa frågor. Bensin i stället för diesel i tanken eller diesel i tanken i stället för bensin, men nu har det dykt upp etanol E85 i tanken i stället för bensin 95. Oj, det är inte lätt alla gånger men vi försöker råda i så mycket vi kan. Det löser sig är en melodi jag själv gillar att säga, så klart det gör!

Nu närmar sig november sitt slut och första advent med sina ljus är tända i de flesta husen. Vi på macken ska snart göra i ordning vår adventskalender med godisstrutar som startar den 1 december. Några biltvättar kommer som vanligt finnas med i några av strutarna. Har du tur kan du vinna båda ock! Viruset Omikron har gjort sig till känna nu i november med början i sydafrika, det har spridit sig och det gör det med raketfart sägs det. Tredje vaccinationerna har startat och nu väntar vi på att de släpper nästa målgrupp att bli vaccinerade. Bra eller dåligt, vad vet vi, men vi vet att det är mycket bättre att skydda sig från sjukdom och att sprida det vidare till nära och kära. Att tillhöra riskgrupp känns ju sådär när det gäller detta virus. Vi träffar så mycket folk, sjuka och friska, om vart annat, vi håller andan per autmatik emellanåt när vi ser och hör nysningar och hostningar. Det har blivit en vana. Dörren öppen är också en åtgärd utöver handsprit och avstånd. 

Jag sitter här och skriver och så tittar jag ut, det snöar, det har börjat snöa även här, det börjar bli vitt på marken. I Karesuando hade de -37,4 grader celsius, hu jeda mig, tur att vi bor i ett avlångt land på en avlång ö. Härliga årstid! Advent, ljust i stugor o butiker, adventkalendrar på olika vis som lockar till merköp och sen allt gott, lussekatter, pepparkakor, knäck och första julskinkemackan, julborden, hoppas ni alla får en skön tid i vinter att njuta av. Vi finns här och vi försöker göra så gott vi kan för att bjuda till och för att alla ska må bra! Njut av dina dagar och njut av våra årstider. Som jag brukar säga när jag skottar snö från husväggen, "gratis" motion på betald tid, kan aldrig vara fel ;-)